miércoles, 13 de diciembre de 2017

Blog 13 Marjolijn en Paul

DE LAATSTE LOODJES!!
 
 
Zaten we tijdens onze laatste 'blogdag' in Priesca op 24 november 2017 nog te genieten van het prachtige nazomerweer met een pilsje in de hand in de tuin van de pelgrimsherberg van Rosa en Susana met uitzicht op een spectaculaire bergkam, vandaag is het andere koek. De zomer is nu echt voorbij en het zonnige weer maakt plaats voor druilerig herfstweer met bij tijd en wijle windvlagen en slagregens. Het is guur en nat en de poncho's zijn nu een vaste waarde tijdens het laatste traject van onze wandeltocht. De dagen dat de zon zich wel laat zien, is het koud, erg koud, en er zijn dagen dat we in de ochtend beginnen te wandelen met temperaturen van minus 7 graden. Dit is in het kort het weerbeeld dat ons tijdens de laatste 450 km naar Santiago en Finisterre begeleidt. De laatste herfstbladeren dwarrelen om ons heen en de regen en kou zijn onze nieuwe compagnons. We zingen 'makkers staakt uw wild geraas', ja, Sinterklaas is in aantocht, de wind waait door de 'bomen', nu maar hopen dat we in Santiago 'komen'! Het gezegde 'de laatste loodjes zijn het zwaarst' doet zijn naam eer aan.
Bovendien wordt het traject er niet minder zwaar om. Veel forse klimmen, steile afdalingen, natte en glibberige bos- en graspaden met veel steenslag. Na bijna 2800 km zijn onze bergschoenen aan het einde van de technische levensduur, gladde zolen en het water sijpelt makkelijk naar binnen. Natte sokken zijn een terugkerend euvel.
De omgeving is vaak schitterend, de rust en stilte oorverdovend, geen mens laat staan pelgrim te bekennen en we passeren de typische boerengehuchten van Asturias en Galicië, de laatste provincie op onze immense wandeltocht. Hier worden we verwelkomd door blaffende honden en vergezeld door de nieuwsgierige blikken van koeien en ezels. De kippen lopen over straat en je moet er over de koeiepoep heen springen. Het ruikt naar landelijkheid, je kunt ook zeggen: het stinkt er soms behoorlijk!
Grappig te zien hoe in de dorpjes in Asturias de mensen volop bezig zijn met de appeloogst en het persen van de appels voor de befaamde cider. Als we tijdens een helse klim met de neus op de schoenen toevallig een schuurtje in kijken zijn er 2 mannen bezig op de traditionele manier cider te maken. Zij bieden ons spontaan een glas versgeperste appelsap/cider aan, heerlijk! En dat geeft weer energie voor de rest van de stevige klim.  
Spectaculaire vergezichten op de bergen en dalen wisselen zich af met mist en miezerregen en we worden soms opgesloten in een kleine, grijze wereld. Het geeft een mystiek gevoel aan het laatste deel van onze tocht, heeft zeker zijn charme en is iets wat eigenlijk past in het weerbeeld van Galicië. Bij andere Caminos is het nooit anders geweest en zo hoort het!
Nog een leuk detail is dat we 1 nacht geslapen hebben in ons huis in Asturias (pelgrimsherberg Pep & Kok) waar we smaakvol gegeten hebben bij onze vrienden Pierre en Gumar. Natuurlijk zoals altijd afgeserveerd en ondergedompeld met heerlijke wijn en likeur waar we de volgende ochtend bij vertrek voor worden gestraft. Maar ach, we hebben het er graag voor over!
Inmiddels zijn we onze wandelvrienden van de laatste 2 weken kwijtgeraakt na onze laatste blogdag in Priesca. Ricardo heeft in Oviedo afscheid genomen van de Camino, terwijl onze Australische Spanjaard Alberto zijn reputatie als Iron-man eer aandoet en ons met kangeroe-sprongen steeds 1 of 2 dagen vooruit snelt. Zo gaat dat op de Camino, zo loop je te snateren met z'n vieren en dan ben je weer met z'n tweetjes, heel gezellig en in ons eigen ritme. Op zo'n 100 km vóór Santiago ontmoeten we Andres, een rustige Spanjaard die ieder jaar vanuit z'n huis exact dezelfde route naar Santiago loopt, kent dus ongeveer elke stoeptegel, lijkt ons wat eentonig maar ja, iedereen z'n eigen meug.
We passeren nog schitterende steden en stadjes als Gijon, Aviles en Luarca, al volop in kerstsfeer. De kerstetalages lachen ons toe en de sfeervolle kerstverlichting lonkt naar ons. Een beetje onwerkelijk gevoel maakt zich van ons meester, wij met de rugzakken, modderschoenen en beenkappen, natte kleding en onder de rode poncho's als een soort tuinkabouter, of liever gezegd een soort Kerstman, terwijl de mensen al bezig zijn met hun kerstinkopen en familiefeest. De Camino en de kerstglitters lijken niet goed bij elkaar te passen.
We ruiken de 'kerststal' van Santiago en maken forse etappes van soms wel 40 km per dag, nog even de rugzakken aansjorren en de schouders eronder. We zijn gewend geraakt aan ons dagritme en de rugzak lijkt één te zijn met ons lichaam, je zou bijna zeggen: we kunnen niet zonder!
Verrassing!!! Voor het laatste traject van vlak vóór Santiago naar Finisterre komt Robert, Paul's jongste zoon ons vergezellen. Hartstikke leuk en een hart onder de riem voor de laatste 100 kilometer die we nu wel echt wel voelen als de laatste loodjes.
Dan, het is eigenlijk niet te bevatten, staan we op donderdag 7 december voor de kathedraal van Santiago de Compostela waar de apostel ons begroet. We zijn er en we hebben het geflikt!! Iets wat al lang op ons verlanglijstje stond, lopen van Nederland naar Santiago.
Even moeite de draad weer op te pakken want er wacht ons nog 100 km wandelen. In de stromende regen lopen we in 3 dagen naar het einde van de middeleeuwse wereld. Vooral bij de vuurtoren op de kaap van Finisterre met zijn wind en dreigende luchten en waar de mijlpaal 0,00 km aangeeft worden de emoties ons een beetje teveel. En wat gebeurt er? Niet te geloven, het houdt op met regenen, en er prikken zelfs een paar flauwe zonnestralen door de grijze mist heen. Wat een ontlading, de foto's spreken voor zich. En dorstig als we zijn, tijd voor bier en lekkere tapa's! Een hele gezellige bar vlak naast de vuurtoren wordt ons domein voor het komende uur. Wat smaken ze heerlijk!!
Nog een verrassing: op 3 november hadden we tijdens het ontbijt in St Jean Pied de Port een ouder Koreaans echtpaar ontmoet die de Camino Frances ging lopen. Spraken geen letter over de grens en we hadden zo onze twijfels.... We lopen de bar uit en wie staan daar, onze Koreaanse vrienden. Eigenlijk onbegrijpelijk dat we hen na meer dan een maand op de eerste en laatste dag van hun Camino ontmoeten.  Diep respect voor deze mensen die de halve wereld afreizen om hier de Camino te lopen en er in slagen om met handen en voeten en op basis van wilskracht hun doel te bereiken. 's Avonds zijn we met hen lekker gaan eten in Finisterre. Enorm gezellig, veel gelachen en zij heeft nog gezongen in het restaurant. Onvergetelijke avond!
Dan is het klaar. We zijn in precies 100 dagen van Wassenaar naar het einde van de wereld gelopen. Het was zwaar, maar wat ons vooral bij blijft zijn de indrukken en unieke ervaring die we voor altijd meenemen. Het was het allemaal waard, de pijntjes, de blaren, de zere voeten, de zere schouders, de regen, de kou, de mist, de brandende zon, om 6.00 uur opstaan iedere dag weer, altijd weer die pasta en hamburgers, het asfalt, de modderpaden, de herbergen zonder verwarming, de snurkers, het verkeerd lopen, en nog vele andere ongemakken. Het was vooral genieten van de vriendelijkheid van de mensen, de gastvrijheid op onze overnachtingsadressen, de gewoontes, de vele aanmoedigingen onderweg (Bon courage en Buen camino), het mooie weer, de uitgestrekte bossen, de bergen soms met besneeuwde toppen, de landschappen, de uitzichten, de lieftallige dorpjes en de schitterende steden, de onverwachte ontmoetingen, de gesprekken en kletspraatjes, de humor en de vrolijkheid, de warme douche, de biertjes, de lokale wijn en het lekkere eten. We kunnen nog wel even doorgaan, het is teveel om op te noemen. Onze hoofden zitten vol met indrukken die we nog een plaatsje moeten geven. Dat is een mooie 'klus' voor de kerstdagen en in de komende wintermaanden gaan we een mooi fotoboek in elkaar draaien, een blijvende herinnering aan een unieke tocht! ULTREIA!       
Nog even kort op een rijtje:
- We zijn precies 100 (!) dagen onderweg geweest van 1 september tot en met 9 december 2017
- We hebben 4 dagen in Nederland vertoefd, 11 dagen in België, 52 dagen in Frankrijk en 33 dagen in Spanje
- Van de 100 dagen hebben we 93 dagen gewandeld en 7 dagen gewerkt aan ons blog
- We hebben gemiddeld bijna 30 kilometer per dag gewandeld
- We hebben in Nederland en Belgie geen enkele pelgrim ontmoet, in Frankrijk 5 pelgrims en in Spanje 10 pelgrims. Dit zijn de pelgrims waarmee we korte of langere tijd gewandeld hebben.
En tenslotte, voor de laatste keer, het aantal kilometers!
WEER 468 KILOMETER ERBIJ, DUS IN TOTAAL 2724 KILOMETER!!!!
De zomer is nu echt voorbij
Die kant op

Een helse klim
En we zijn boven!





















Mmm... lekkere appeltjes
Cider, goed voor de energie!






















Straks naar beneden
En dan weer helemaal naar boven....





















De stranden blijven schitterend














We houden de moed erin!













Weerzien met Luarca














Glibberen en glijden
Galicia bereikt!





















Dit was de liefste
En deze ook





















'Horreo' in Galicia
Stille bospaden




















Op de hoogste top!


Een kleine wereld













Een witte wereld













Minus 7 graden....


Bijna kerst
Nog 100 km





















Santiago bereikt














Even de apostel begroeten













Nog 1 keer de schoenen aan
Nog even doorbijten





















De laatste kilometers


Eindelijk het eindpunt bereikt 



Weerzien met de Koreanen



De schoenen gaan uit


Finisterre, intens gelukkig






























































































































































































































viernes, 24 de noviembre de 2017

Blog 12 Marjolijn en Paul

ASTURIAS! 

Op 21 november 2017 weer een mijlpaal, het houdt niet op, bij Unquera marcheren we via de brug over de rivier de Deva ons geliefde Asturias binnen! Nu, na weer 11 dagen wandelen na onze laatste update zijn we gisteren beland in Priesca, een typisch Asturiaans, kleurrijk dorpje op 7 kilometer van Villaviciosa en op 1 dag wandelen van Gijon. We zitten hier in een pelgrimsherberg van twee hele lieve vrouwen, Rosa en Susana, die echt alles doen voor de pelgrims. Wat een schatten van mensen! Ze hebben het oude parochiehuis helemaal laten renoveren en we voelen ons een beetje 'verwende' pelgrims, zittend in de tuin, biertje in de hand met een schitterend uitzicht over de bergen en de rivier die bij Villaviciosa in de zee uitmondt, naast een pre-romaans kerkje uit de 10e eeuw. Hier sliepen de pelgrims in de middeleeuwen op de steenkoude plavuizen van het kerkje, dat waren andere tijden! Voor ons nu een bevoorrecht plekje, wel na een dag keihard werken hoor, dat jullie niet denken dat het zomaar aan komt waaien! Er is hier WIFI, wij kijken elkaar aan, ja hoor, een prima stekkie om ons blog bij te werken.

Na het schitterende, maar ook druilerige en regenachtige Baskenland (dat hebben jullie kunnen zien aan de foto's) is bij het binnenwandelen van Cantabria het weer volledig omgeslagen. Weg met de poncho's, de modderlaarzen, de doorweekte sokken en de natte kleding. Een heerlijk zonnetje, strakblauwe luchten, windstil, in de ochtenduren behoorlijk koud, dus warm aangekleed om daarna als het pellen van een ui je van kleding te ontdoen bij het klimmen van de zon. Wat hebben we mooie dingen gezien! Eerst bij de vertrek bijna iedere dag een schitterende zonopgang, Dan, de noordkust aan de Atlantische Oceaan is werkelijk een plaatje en biedt adembenemende vergezichten op hagelwitte stranden, de zee in alle tinten blauw en groen, kristalheldere beekjes en riviertjes die in zee uitstromen, ruige kliffen met prachtige rotspartijen voor de kust en, niet te vergeten, de Picos de Europa met z'n besneeuwde bergtoppen die we hebben zien opdoemen en die ons hebben vergezeld gedurende dagen, steeds dichterbij en dat allemaal tegen een azuurblauwe hemel. Ook de dorpjes en boerengehuchten zijn een genot om doorheen te lopen, met authentieke huisjes, altijd geverfd in vrolijke kleuren, soms in natuursteen opgetrokken en met veel houten details. De rust is oorverdovend en het ruikt er naar het platteland. En dat op een steenworp afstand van zee en stranden waar de koeien grazen op met sappig gras bedekte kliffen. Veel ezeltjes en paarden ook, die nieuwsgierig als ze zijn, ons komen begroeten en zich laten aaien. Vooral de kusten bij Llanes zijn fascinerend. Vanaf de enorm hoge kliffen hebben we een soort panoramabeeld van de grillige Atlantische kust, zover de horizon reikt, iets unieks in dit gebied waar de luchten vaak verstopt zijn achter een grijze sluier. We worden er stil van, geniet maar mee met de foto's. 
En niet te vergeten de historische stadjes die we passeren en waar we vaak de nacht doorbrengen. Er is volop leven en het gonst van de geluiden op straat en in de bars en op terrassen. Mensen genieten van dit onverwachte mooie weer, de zomer wil maar geen afscheid nemen (even afkloppen!). Stadjes als Portugalete, Castro Urdiales, Santillana del Mar, Comillas, San Vicente de la Barquera en Llanes zijn stuk voor stuk een bezoek waard.     

We komen nu ook regelmatig medepelgrims tegen en dat is wel leuk. De laatste 10 dagen trekken we op met Alberto, een Spaanse triatlonner die in Australie woont en de Iron-man doet, Ricardo uit Gandia (Valencia), Augustin uit Argentinie en Jorge en Andres, 2 Spaanse jongens die de Camino inmiddels hebben moeten afbreken omdat de centjes op waren. Ze hadden ook wel een heel klein budget. Volgend jaar pakken ze de route weer op waar ze nu zijn gestopt. Een heel gezellig groepje en we helpen elkaar door moeilijke momenten heen, onder het motto 'gedeelde smart is halve smart'. De sfeer is prima, we hebben veel lol en dat maakt dat de kilometers voorbij lijken te vliegen.  Met de nadruk op 'lijken', want het traject in Spanje is echt loodzwaar, geen meter vlak en de steile klimmetjes en scherpe afdalingen wisselen elkaar in snel tempo af. Dus de morele steun van elkaar hebben we best wel nodig. We zijn vaak afgestoffeerd als we aankomen, maar een biertje, een 'high-five' en een warme douche geeft gelukkig weer snel kracht en energie. 
Natuurlijk nog even een nieuwe mijlpaal: op 14 november 2017 zijn we bij het plaatsje Onton (dit even voor de statistieken) de grens van 2000 km gepasseerd! Hieperdepiep hoera! 

Afsluiten met een verhaal over een hele bijzondere man, Padre Ernesto die een pelgrimsherberg heeft in Guemes, in de middle of nowhere, een afgelegen gebied met boerengehuchten. Hij is priester en heeft gedurende vele jaren geleefd tussen de herders in een volledig afgezonderd gebied in de Picos de Europa. Dit eenvoudige herdersleven heeft hij altijd gekoesterd. Later is hij met een Landrover gedurende 2,5 jaar door Afrika en Zuid- en Midden Amerika getrokken. Iets wat hij als Camino de la Vida bestempeld. Het heeft hem op het idee gebracht opvang aan pelgrims te verlenen. Om dit idee handen en voeten te geven is hij na terugkomst met behulp van donaties begonnen aan een totale verbouwing van het huisje van z'n grootouders. Dit heeft jaren in beslag genomen. Nu is er een complex waar ongeveer 150 pelgrims kunnen slapen en kunnen eten. Geweldig, er is ook een bibliotheek en een kapelletje gewijd aan pelgrimstochten in diverse religies. Hij werkt met vrijwilligers en er staat een pot voor donaties. Iedere pelgrim mag zelf weten wat hij of zij bijdraagt. Dit jaar hebben al meer dan 11,000 pelgrims genoten van dit fantastische onderkomen. In augustus waren er periodes dat er dagelijks meer dan 150 pelgrims hebben gedoucht, geslapen, gegeten en ontbeten. We hebben een tijdje met hem gesproken, een enorm vriendelijke en bezielende man. Een unieke ervaring er bij op onze Camino. 

En dan nu natuurlijk nog de kilometers na weer 11 dagen wandelen:

WEER 291 KILOMETER ERBIJ, DUS IN TOTAAL  2256 KILOMETER!

Morgen weer verder klimmen en dalen en tot over ongeveer 2 weken in Santiago?




Eindelijk mooi weer!
De dag begint goed

























Zonsopgang: iedere ochtend anders
Maar ook koud

























En dan koffie met Alberto en Ricardo
Padre Ernesto 
























En z'n prachtige pelgrimsherberg














Schilderachtig Santillana
Typisch Asturiaans






















Authentiek vissersdorp
De Picos de Europa vanaf het strand



Riviertjes aan zee

Altijd omhoog en omlaag






















Het kan nog hoger!
En dan ...... spectaculair!




















Om stil van te worden
Er is nog meer hoor





















Lekkere biertjes
En lokale lekkernijen




















Altijd modder
Samen genieten




















Ook lief
Je ziet ze overal!




























Sterk team voor moelijke momenten

En morgen weer vroeg op