viernes, 24 de noviembre de 2017

Blog 12 Marjolijn en Paul

ASTURIAS! 

Op 21 november 2017 weer een mijlpaal, het houdt niet op, bij Unquera marcheren we via de brug over de rivier de Deva ons geliefde Asturias binnen! Nu, na weer 11 dagen wandelen na onze laatste update zijn we gisteren beland in Priesca, een typisch Asturiaans, kleurrijk dorpje op 7 kilometer van Villaviciosa en op 1 dag wandelen van Gijon. We zitten hier in een pelgrimsherberg van twee hele lieve vrouwen, Rosa en Susana, die echt alles doen voor de pelgrims. Wat een schatten van mensen! Ze hebben het oude parochiehuis helemaal laten renoveren en we voelen ons een beetje 'verwende' pelgrims, zittend in de tuin, biertje in de hand met een schitterend uitzicht over de bergen en de rivier die bij Villaviciosa in de zee uitmondt, naast een pre-romaans kerkje uit de 10e eeuw. Hier sliepen de pelgrims in de middeleeuwen op de steenkoude plavuizen van het kerkje, dat waren andere tijden! Voor ons nu een bevoorrecht plekje, wel na een dag keihard werken hoor, dat jullie niet denken dat het zomaar aan komt waaien! Er is hier WIFI, wij kijken elkaar aan, ja hoor, een prima stekkie om ons blog bij te werken.

Na het schitterende, maar ook druilerige en regenachtige Baskenland (dat hebben jullie kunnen zien aan de foto's) is bij het binnenwandelen van Cantabria het weer volledig omgeslagen. Weg met de poncho's, de modderlaarzen, de doorweekte sokken en de natte kleding. Een heerlijk zonnetje, strakblauwe luchten, windstil, in de ochtenduren behoorlijk koud, dus warm aangekleed om daarna als het pellen van een ui je van kleding te ontdoen bij het klimmen van de zon. Wat hebben we mooie dingen gezien! Eerst bij de vertrek bijna iedere dag een schitterende zonopgang, Dan, de noordkust aan de Atlantische Oceaan is werkelijk een plaatje en biedt adembenemende vergezichten op hagelwitte stranden, de zee in alle tinten blauw en groen, kristalheldere beekjes en riviertjes die in zee uitstromen, ruige kliffen met prachtige rotspartijen voor de kust en, niet te vergeten, de Picos de Europa met z'n besneeuwde bergtoppen die we hebben zien opdoemen en die ons hebben vergezeld gedurende dagen, steeds dichterbij en dat allemaal tegen een azuurblauwe hemel. Ook de dorpjes en boerengehuchten zijn een genot om doorheen te lopen, met authentieke huisjes, altijd geverfd in vrolijke kleuren, soms in natuursteen opgetrokken en met veel houten details. De rust is oorverdovend en het ruikt er naar het platteland. En dat op een steenworp afstand van zee en stranden waar de koeien grazen op met sappig gras bedekte kliffen. Veel ezeltjes en paarden ook, die nieuwsgierig als ze zijn, ons komen begroeten en zich laten aaien. Vooral de kusten bij Llanes zijn fascinerend. Vanaf de enorm hoge kliffen hebben we een soort panoramabeeld van de grillige Atlantische kust, zover de horizon reikt, iets unieks in dit gebied waar de luchten vaak verstopt zijn achter een grijze sluier. We worden er stil van, geniet maar mee met de foto's. 
En niet te vergeten de historische stadjes die we passeren en waar we vaak de nacht doorbrengen. Er is volop leven en het gonst van de geluiden op straat en in de bars en op terrassen. Mensen genieten van dit onverwachte mooie weer, de zomer wil maar geen afscheid nemen (even afkloppen!). Stadjes als Portugalete, Castro Urdiales, Santillana del Mar, Comillas, San Vicente de la Barquera en Llanes zijn stuk voor stuk een bezoek waard.     

We komen nu ook regelmatig medepelgrims tegen en dat is wel leuk. De laatste 10 dagen trekken we op met Alberto, een Spaanse triatlonner die in Australie woont en de Iron-man doet, Ricardo uit Gandia (Valencia), Augustin uit Argentinie en Jorge en Andres, 2 Spaanse jongens die de Camino inmiddels hebben moeten afbreken omdat de centjes op waren. Ze hadden ook wel een heel klein budget. Volgend jaar pakken ze de route weer op waar ze nu zijn gestopt. Een heel gezellig groepje en we helpen elkaar door moeilijke momenten heen, onder het motto 'gedeelde smart is halve smart'. De sfeer is prima, we hebben veel lol en dat maakt dat de kilometers voorbij lijken te vliegen.  Met de nadruk op 'lijken', want het traject in Spanje is echt loodzwaar, geen meter vlak en de steile klimmetjes en scherpe afdalingen wisselen elkaar in snel tempo af. Dus de morele steun van elkaar hebben we best wel nodig. We zijn vaak afgestoffeerd als we aankomen, maar een biertje, een 'high-five' en een warme douche geeft gelukkig weer snel kracht en energie. 
Natuurlijk nog even een nieuwe mijlpaal: op 14 november 2017 zijn we bij het plaatsje Onton (dit even voor de statistieken) de grens van 2000 km gepasseerd! Hieperdepiep hoera! 

Afsluiten met een verhaal over een hele bijzondere man, Padre Ernesto die een pelgrimsherberg heeft in Guemes, in de middle of nowhere, een afgelegen gebied met boerengehuchten. Hij is priester en heeft gedurende vele jaren geleefd tussen de herders in een volledig afgezonderd gebied in de Picos de Europa. Dit eenvoudige herdersleven heeft hij altijd gekoesterd. Later is hij met een Landrover gedurende 2,5 jaar door Afrika en Zuid- en Midden Amerika getrokken. Iets wat hij als Camino de la Vida bestempeld. Het heeft hem op het idee gebracht opvang aan pelgrims te verlenen. Om dit idee handen en voeten te geven is hij na terugkomst met behulp van donaties begonnen aan een totale verbouwing van het huisje van z'n grootouders. Dit heeft jaren in beslag genomen. Nu is er een complex waar ongeveer 150 pelgrims kunnen slapen en kunnen eten. Geweldig, er is ook een bibliotheek en een kapelletje gewijd aan pelgrimstochten in diverse religies. Hij werkt met vrijwilligers en er staat een pot voor donaties. Iedere pelgrim mag zelf weten wat hij of zij bijdraagt. Dit jaar hebben al meer dan 11,000 pelgrims genoten van dit fantastische onderkomen. In augustus waren er periodes dat er dagelijks meer dan 150 pelgrims hebben gedoucht, geslapen, gegeten en ontbeten. We hebben een tijdje met hem gesproken, een enorm vriendelijke en bezielende man. Een unieke ervaring er bij op onze Camino. 

En dan nu natuurlijk nog de kilometers na weer 11 dagen wandelen:

WEER 291 KILOMETER ERBIJ, DUS IN TOTAAL  2256 KILOMETER!

Morgen weer verder klimmen en dalen en tot over ongeveer 2 weken in Santiago?




Eindelijk mooi weer!
De dag begint goed

























Zonsopgang: iedere ochtend anders
Maar ook koud

























En dan koffie met Alberto en Ricardo
Padre Ernesto 
























En z'n prachtige pelgrimsherberg














Schilderachtig Santillana
Typisch Asturiaans






















Authentiek vissersdorp
De Picos de Europa vanaf het strand



Riviertjes aan zee

Altijd omhoog en omlaag






















Het kan nog hoger!
En dan ...... spectaculair!




















Om stil van te worden
Er is nog meer hoor





















Lekkere biertjes
En lokale lekkernijen




















Altijd modder
Samen genieten




















Ook lief
Je ziet ze overal!




























Sterk team voor moelijke momenten

En morgen weer vroeg op




























































































































































































domingo, 12 de noviembre de 2017

Blog 11 Marjolijn en Paul

TERUG IN SPANJE! 

Hoe kenmerkend voor onze wandeltocht! Via de Santiago-brug tussen Hendaye (Frankrijk) en Irun (Spanje) zijn we op 7 november 2017 de Frans/Spaanse grens overgestoken, een mijlpaal en voor ons een speciaal en emotioneel moment. Klaar voor een laatste aanval, nu op Spaans grondgebied. En dat allemaal na 68 dagen en meer dan 1900 km wandelen, ploeteren, stijgen, dalen, afzien, maar ook veel genieten van ons avontuur. Soms begrijpen we zelf niet wat ons overkomt en onze hoofden lopen zo nu en dan over van de indrukken. Tijd weer voor ons blog, dan kan alles weer even bezinken. Poeh, poeh! Inmiddels zijn we gisteren (11 november, het carnaval begint) in Bilbao beland, wat een prachtige stad met een geweldige mix van oude bouwstijl en moderne architectuur. Wat een mensen op straat, zaterdagavond, iedereen trekt er op uit, gezinnen al dan niet met kinderwagens, ouderen, jongeren, hele families, vrienden die elkaar opzoeken, een heerlijk geroezemoes, volle bars en restaurants. Fantastische sfeer en de stad baadt in het romantische licht van oude straatlantaarns en moderne spots. Hier komen we zeker terug, al is het alleen maar om het wereldberoemde Guggenheim museum met moderne kunst te bezoeken. Bilbao is overigens onlangs uitgeroepen tot Beste Stad van Europa voor het jaar 2018. Wat let jullie om een reisje hierheen te boeken!  

Moeilijk om in een paar zinnen aan te geven hoe we onze tocht in Frankrijk hebben ervaren. We hebben dit schitterende land diagonaal doorkruist van het noordoosten naar het uiterste zuidwesten via Rocroy, Reims, Troyes, Vezelay, Bourges, Limoges, Perigueux, St-Jean-Pied-de-Port en uiteindelijk Hendaye op de grens met Spanje. Iedere etappe weer met z'n eigen specifieke kenmerken: de bijna bangmakende dichte bossen rond Rocroy, de pittige heuvels in de Franse Ardennen met de lieftallige dorpjes, de glooiende wijngebieden rond Reims (Champagne) en Chablis (witte wijn) overgaand in de Bourgogne-streek, de mooie vakwerkhuizen in het historische Troyes, pelgrimsstad Vezelay met zijn uitgestrekte bossen, eindeloze akkers rond Bourges, de zuidelijk aandoende steden Limoges en Perigueux in een bergachtige entourage met verstilde dorpjes, omzoomd door groene weiden en doorkruist door de machtige rivieren Dordogne en Garonne, de eindeloze wijngebieden van Bordeaux, de vlakke maar toch ook bosrijke streek van Les Landes, en tenslotte St-Jean-Pied-de Port, de toegangspoort voor pelgrims naar Spanje aan de voet van de machtige Pyreneeen die we ook nog 3 dagen westwaarts hebben doorkruist. Wat een varieteit aan landschappen en wat een schoonheid. Wat ons ook bij blijft is de rust en stilte die alles omvattend is in het La Douce France en wat een lieve en gastvrije mensen hebben we ontmoet. Onvergetelijk. Ook het weer heeft enorm geholpen, heel fraai najaarsweer tijdens onze doortocht door Frankrijk. Dat sloeg om toen we door de Pyreneeen trokken en de eerste dagen in Spaans Baskenland, kijk maar naar de foto's!

Voordat we met de dagindeling beginnen, eerst nog wat foto's van de afgelopen 2 weken:



Pelgrimsherberg
Even de dorst lessen






















Les Landes, zo vlak als een pannekoek
Het wordt koud in de ochtend!

























Daar zijn de Pyreneeen!
Orthez vroeg in de ochtend






















Even rekken en strekken
En omhoog!


Maar het uitzicht is fantastisch


Daar zijn ze dan, de Pyreneeen
Eeuwenoude pelgrimspoort





















Helemaal uit Korea voor de Camino














Roeland pas in de Pyreneen
Op naar de top




















En daar is de zee
Kast van een Baskisch huis





















Spain here we come!
Met het pontje naar de overkant





















La Concha in San Sebastian
Modderpaden de volgende dag

























Overal water
We blijven lachen ondanks de regen




















Bilbao by night



En dan nu eindelijk de beloofde dagindeling!



Reveille om 5.30 of 6.00 uur, hangt af van de lengte van de etappe, erg vroeg wat een narigheid





Even wakker worden met een warme douche, klaar voor de strijd voor vandaag!






Bedden afhalen, als je slaapt bij mensen thuis of slaapzakken heeel klein oprollen als je slaapt in een pelgrimsherberg, hoort er allemaal bij
























Lekker stevig ontbijtje voor de broodnodige energie en de picknick klaarmaken (stokbroodje met Camembert en rauwe ham, jammie, nu al trek) en de boel opruimen




























Heel vroeg op pad, om 7.00 uur of 7.30 uur als het nog donker is, met hoofdlamp op zoek naar de gele pijlen.
























Na 3 uur een korte stop, effe bijkomen met energiekoek, croissant, banaan en heel veel water en soms koffie. Na nog eens 3 uur de heerlijke stokbroodjes met de welriekende camembert.























Eindelijk, aankomst soms om 14.00 uur maar meestal pas om 15.00 uur of 16.00 uur.
























Na de douche, huishoudelijke klusjes: wasje doen, wasje ophangen, (hopen dat het droog wordt) en de schoenen en beenkappen van modder ontdoen.






































































Effe relaxen tijdens de siesta







Dagboekje bijwerken en route plannen voor de volgende dag tijdens een heeeeerlijk pilsje

























Boodschappen doen voor het 's avonds, het ontbijt en de lunch voor de volgende dag







Eten maken, heel veel en vaak pasta (werkt bij wielrenners ook) en natuurlijk lekker opeten!


























Lekker slapen rond 21.00 uur na een lange, soms vermoeiende, soms pijnlijke maar o zo mooie dag, sweet dreams.



Daaag, tot morgen, vroeg weer op

Dan weten jullie een beetje wat we de hele dag aan het doen zijn. En nu nog natuurlijk de kilometers na weer 14 dagen wandelen.



WEER 402 KILOMETERS ER BIJ, DUS IN TOTAAL  1966 KILOMETERS!!!